Translate

środa, 13 lutego 2013

MIKSY-2013

               Komponowanie Miksu



Nadchodzi nowy sezon a z nim nowe możliwości pszeszukując oferty firm z komponentami do samodzielnego wykonania miksu natrafiłem na nowe mączki-KARMAZYNOWĄ i DORSZOWĄ oraz PSTRĄGOWĄ a tak że na ciekawy komponent Sluis CLO BIRD FOOD. W związku z tym postanowiłem że na tych mączkach zrobię kulki na nowy sezon dwie bazy wyjściowe Berd food mix i Fisch mix. Na początek przedstawię każdy z komponentów użytych do miksów.




Mąka kukurydziana-podstawowy komponent spełniającym rolę wypełniacza, wpływa na powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta. Mąka kukurydziana jest bogata w witaminy z grupy B, E, A oraz błonnik ułatwiający procesy trawienne. Dobrze uzupełnia się z mąką sojową pełnotłustą tworząc podstawę każdej mieszanki. Wartość odżywcza: 8% białko, 2% tłuszcz, 75% węglowodany. Dozowanie do 50%


Mąka sojowa pełnotłusta- produkowana z pozbawionych okrywy nasion soi zmielonych do postaci mąki. Ma jasnożółty kolor, sojowy zapach, jest cennym źródłem białka i tłuszczu roślinnego. Mąka sojowa pełnotłusta wpływa na spoistość i sprężystość kulek. Zawartość białka 43%, tłuszczu 23%, węglowodany 20%. Dozowanie do 30%


Mąka sojowa odtłuszczona - uzyskiwana z płatków sojowych po ekstrakcji tłuszczu, jest jaśniejsza i mniej aromatyczna od pełnotłustej. Charakteryzuje się zwiększoną chłonnością płynów, może być tanim spoiwem. W mieszance najlepiej łączyć ją z mąką sojową pełnotłustą np. 10% odtłuszczonej i 20% pełnotłustej. Zawartość białka 45%, 1,5% tłuszczu, węglowodany 38%. Dozowanie do 20%


Gluten pszenny - produkt uboczny przerobu mąki pszennej na syrop glukozowy. Jest dobrym lepiszczem, wiąże mix już przy dozowaniu 5%, przy większym musimy się liczyć z nadmierną rozciągliwością ciasta. Ponad to gluten pszenny wzmacnia sprężystość i strukturę ciasta, dzięki dużej lepkości utrzymuje w nim pęcherzyki gazu, co powoduje zwiększenie jego objętości. Zawartość białka 80%, węglowodany 3%, tłuszcz 1,2%. Dozowanie do 10%



Serwatka - produkt uboczny powstający przy wyrobie serów, w postaci proszku otrzymywany w procesie odseparowania wody, bogaty w minerały (potas, wapń, chlorki, fosfor, sód). Serwatka zawiera ponad 70% dwucukru laktozy, dzięki czemu jest słodka i lepka. Przy większym dozowaniu powoduje ,,płynność" ciasta, co objawia się deformowaniem kulek po rolowaniu i brakiem sprężystości, dodatek serwatki 10% jest najbardziej optymalny. Zawartość białka 11%, tłuszcz 1,5%, węglowodany 70%.  Dozowanie do 15%



Albumina - otrzymywana z białka jaja kurzego, wiąże i klei ciasto oraz doskonale utwardza kulki proteinowe. Można zastąpić ją świeże jaja, wystarczy rozpuścić 25gram albuminy w 600ml płynu (woda, aromat, barwnik, konserwant itp.). Zastępując albuminą jaja (1kg proszku odpowiada 260 białkom jaj) z uwagi na użycie wody do wyrobu kulek uzyskamy krótszy czas suszenia, dłużej też zachowamy ich świeżość w przypadku zastosowania konserwantu. Białko 83%, doz. do 10%




Bird Food - pokarm dla ptaków w skład którego wchodzą różne ziarna i nasiona, które stanowią bardzo cenne źródło protein roślinnych, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Bird Food może być składnikiem wszystkich typów mix'ów od słodkich i owocowych po rybne. Najprostszym pozyskaniem takiego komponentu będzie zakup w sklepie zoologicznym gotowego pokarmu najlepiej dla kanarków ponieważ w jego składzie znajdują się wyłącznie drobne ziarna, taką mieszankę możemy zmielić lub dodać bezpośrednio do mix'u. Zmielone ziarna możemy dodatkowo wzbogacić proszkiem jajecznym i biszkoptem. Dozowanie całych ziaren do 10%, zmielonych do 30%



Mączka Dorszowa -  Kolejna wyjątkowa mączka do wyjątkowych kulek...
Legendarny dodatek do kulek rybnych, od lat stosowany przez najlepszych łowców w całej Europie.
Jasny kolor i łagodny rybny aromat dorsza sprawia, że jest doskonałym komponentem do każdego rodzaju przynęty.
Poziom białka wynosi 62%. Gładka struktura pozwala dobrze łączyć ją z innymi składnikami rybnymi jak np. mączka z Karmazyna.
Mączka dorszowa bogata jest również w kwasy tłuszczowe Omega3.
Dozowanie w miksach: do 30%



Mączka z Karmazyna- Mączka z Atlantyckiej rzadkiej czerwonej ryby, nazywanej potocznie okoniem morskim.
Komponenty do kulek proteinowych z ryb atlantyckich są od lat stosowane w europejskim wędkarstwie karpiowym.
Jeśli chcecie stworzyć oryginalną przynętę, której nie było jeszcze w waszym łowisku, polecamy zrobić ją na mączce karmazynowej.
Bardzo podobna struktura i kolor do mączki dorszowej. Poziom białek 62%, bogata w kwasy tłuszczowe Omega3.
Również dodajemy ją do naszego topowego miksu LOADED.
Dozowanie w miksach: do 30%



Mączka pstrągowa- Świeża mączka z pstrągów to doskonały dodatek do kulek na każdą porę roku.
Charakteryzuje się delikatnym zapachem i doskonałą strukturą.
Bardzo drobno zmielona i pozbawiona gródek, odpadów, ości itd.
Bogata w białko i kwasy tłuszczowe.
Polecamy stosować ją do miksów rybnych oraz do kulek łamanych ryba/owoc.
Dozowanie: do 30%



Sluis CLO Birdfood-Jest bardzo strawnym składnikiem kulek,posiada znakomite właściwości wiążące mieszankę bazową oraz daje bardzo dobra teksturę kulek, bogaty w cenne witaminy i minerały oraz wysoko strawne białka.
Dozowanie do 25%.



Murzynek (Olejarka Abisyńska) – Nie zbędny składnik każdego dobrego miksu  egzotyczne nasiona zwane również ziarnem nigru, zawierają więcej tłuszczu niż ziarna konopi, mogą być dodawane do każdej mieszanki, optymalne dozowanie 5%.



Przystępujemy do mieszania miksu na początek mieszamy ze sobą bazę która stanowi 50% całego miksu. Czyli Mąka kukurydziana Mąka sojowa odtłuszczona, Mąka sojowa pełnotłusta, po dokładnym wymieszaniu należy wszystko przesiać sitem powoduje to dokładniejsze połączenie się wszystkich składników i rozbicie wszystkich gródek.







Następnie łączymy ze sobą część główną to jest 40% są to mączki rybne, oraz dodajemy składniki klejąco - smakowe które stanowią 10% . W tym przypadku gluten pszenny, serwatkę słodką. Wszystkie komponenty łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie, a następnie jeszcze raz przesiewamy przez sito celem dokładnego wymieszania na. 



Koniec dodajemy, Sluis CLO Bird food, jak i sam Berd food, oraz nasiona Murzynka ponownie wszystko mieszając.



W następnej części przedstawię proces przygotowania ciasta jak i rolowanie i parowanie kulek.                    












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz