Nadchodzi nowy sezon a z nim nowe możliwości pszeszukując oferty firm z komponentami do samodzielnego wykonania miksu natrafiłem na nowe mączki-KARMAZYNOWĄ i DORSZOWĄ oraz PSTRĄGOWĄ a tak że na ciekawy komponent Sluis CLO BIRD FOOD. W związku z tym postanowiłem że na tych mączkach zrobię kulki na nowy sezon dwie bazy wyjściowe Berd food mix i Fisch mix. Na początek przedstawię każdy z komponentów użytych do miksów.
Mąka
kukurydziana-podstawowy komponent spełniającym rolę wypełniacza, wpływa na
powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta. Mąka kukurydziana jest bogata w
witaminy z grupy B, E, A oraz błonnik ułatwiający procesy trawienne. Dobrze
uzupełnia się z mąką sojową pełnotłustą tworząc podstawę każdej mieszanki.
Wartość odżywcza: 8% białko, 2% tłuszcz, 75% węglowodany. Dozowanie do 50%
Mąka sojowa
pełnotłusta- produkowana z pozbawionych okrywy nasion soi zmielonych do postaci
mąki. Ma jasnożółty kolor, sojowy zapach, jest cennym źródłem białka i tłuszczu
roślinnego. Mąka sojowa pełnotłusta wpływa na spoistość i sprężystość kulek.
Zawartość białka 43%, tłuszczu 23%, węglowodany 20%. Dozowanie do 30%
Mąka sojowa
odtłuszczona - uzyskiwana z płatków sojowych po ekstrakcji tłuszczu, jest jaśniejsza i
mniej aromatyczna od pełnotłustej. Charakteryzuje się zwiększoną chłonnością
płynów, może być tanim spoiwem. W mieszance najlepiej łączyć ją z mąką sojową
pełnotłustą np. 10% odtłuszczonej i 20% pełnotłustej. Zawartość białka 45%,
1,5% tłuszczu, węglowodany 38%. Dozowanie do 20%
Gluten
pszenny - produkt uboczny przerobu mąki pszennej na syrop glukozowy. Jest dobrym
lepiszczem, wiąże mix już przy dozowaniu 5%, przy większym musimy się liczyć z
nadmierną rozciągliwością ciasta. Ponad to gluten pszenny wzmacnia sprężystość
i strukturę ciasta, dzięki dużej lepkości utrzymuje w nim pęcherzyki gazu, co
powoduje zwiększenie jego objętości. Zawartość białka 80%, węglowodany 3%,
tłuszcz 1,2%. Dozowanie do 10%
Serwatka - produkt uboczny powstający przy wyrobie serów, w postaci
proszku otrzymywany w procesie odseparowania wody, bogaty w minerały (potas,
wapń, chlorki, fosfor, sód). Serwatka zawiera ponad 70% dwucukru laktozy,
dzięki czemu jest słodka i lepka. Przy większym dozowaniu powoduje
,,płynność" ciasta, co objawia się deformowaniem kulek po rolowaniu i
brakiem sprężystości, dodatek serwatki 10% jest najbardziej optymalny.
Zawartość białka 11%, tłuszcz 1,5%, węglowodany 70%. Dozowanie do 15%
Albumina - otrzymywana z białka jaja kurzego, wiąże i klei ciasto oraz
doskonale utwardza kulki proteinowe. Można zastąpić ją świeże jaja, wystarczy
rozpuścić 25gram albuminy w 600ml płynu (woda, aromat, barwnik, konserwant
itp.). Zastępując albuminą jaja (1kg proszku odpowiada 260 białkom jaj) z uwagi
na użycie wody do wyrobu kulek uzyskamy krótszy czas suszenia, dłużej też
zachowamy ich świeżość w przypadku zastosowania konserwantu. Białko 83%, doz.
do 10%
Bird Food - pokarm dla ptaków w skład którego
wchodzą różne ziarna i nasiona, które stanowią bardzo cenne źródło protein
roślinnych, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Bird Food może być
składnikiem wszystkich typów mix'ów od słodkich i owocowych po rybne.
Najprostszym pozyskaniem takiego komponentu będzie zakup w sklepie zoologicznym
gotowego pokarmu najlepiej dla kanarków ponieważ w jego składzie znajdują się
wyłącznie drobne ziarna, taką mieszankę możemy zmielić lub dodać bezpośrednio
do mix'u. Zmielone ziarna możemy dodatkowo wzbogacić proszkiem jajecznym i
biszkoptem. Dozowanie całych ziaren do 10%, zmielonych do 30%
Mączka
Dorszowa - Kolejna wyjątkowa mączka do
wyjątkowych kulek...
Legendarny dodatek do
kulek rybnych, od lat stosowany przez najlepszych łowców w całej Europie.
Jasny kolor i łagodny
rybny aromat dorsza sprawia, że jest doskonałym komponentem do każdego rodzaju
przynęty.
Poziom białka wynosi 62%.
Gładka struktura pozwala dobrze łączyć ją z innymi składnikami rybnymi jak np.
mączka z Karmazyna.
Mączka dorszowa bogata
jest również w kwasy tłuszczowe Omega3.
Dozowanie w miksach: do
30%
Mączka z
Karmazyna- Mączka
z Atlantyckiej rzadkiej czerwonej ryby, nazywanej potocznie okoniem morskim.
Komponenty do kulek
proteinowych z ryb atlantyckich są od lat stosowane w europejskim wędkarstwie
karpiowym.
Jeśli chcecie stworzyć
oryginalną przynętę, której nie było jeszcze w waszym łowisku, polecamy zrobić
ją na mączce karmazynowej.
Bardzo podobna
struktura i kolor do mączki dorszowej. Poziom białek 62%, bogata w kwasy
tłuszczowe Omega3.
Również dodajemy ją do
naszego topowego miksu LOADED.
Dozowanie w miksach: do
30%
Mączka
pstrągowa- Świeża mączka z pstrągów to doskonały dodatek do kulek na każdą porę
roku.
Charakteryzuje się
delikatnym zapachem i doskonałą strukturą.
Bardzo drobno zmielona
i pozbawiona gródek, odpadów, ości itd.
Bogata w białko i kwasy
tłuszczowe.
Polecamy stosować ją do
miksów rybnych oraz do kulek łamanych ryba/owoc.
Dozowanie: do 30%
Sluis CLO
Birdfood-Jest bardzo strawnym składnikiem kulek,posiada znakomite właściwości
wiążące mieszankę bazową oraz daje bardzo dobra teksturę kulek, bogaty w cenne
witaminy i minerały oraz wysoko strawne białka.
Dozowanie do 25%.
Murzynek
(Olejarka Abisyńska) – Nie zbędny składnik każdego dobrego miksu egzotyczne nasiona zwane również ziarnem
nigru, zawierają więcej tłuszczu niż ziarna konopi, mogą być dodawane do każdej
mieszanki, optymalne dozowanie 5%.
Przystępujemy do
mieszania miksu na początek mieszamy ze sobą bazę która stanowi 50% całego miksu.
Czyli Mąka kukurydziana Mąka sojowa odtłuszczona, Mąka sojowa pełnotłusta, po
dokładnym wymieszaniu należy wszystko przesiać sitem powoduje to dokładniejsze
połączenie się wszystkich składników i rozbicie wszystkich gródek.
Następnie łączymy ze
sobą część główną to jest 40% są to mączki rybne, oraz dodajemy składniki
klejąco - smakowe które stanowią 10% . W tym przypadku gluten pszenny, serwatkę
słodką. Wszystkie komponenty łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie, a następnie
jeszcze raz przesiewamy przez sito celem dokładnego wymieszania na.
Koniec
dodajemy, Sluis CLO Bird food, jak i sam Berd food, oraz nasiona Murzynka ponownie
wszystko mieszając.
W następnej części
przedstawię proces przygotowania ciasta jak i rolowanie i parowanie kulek.